En beğenilen olmak yeterli mi?
"En Beğenilen mi En Çok Çalışmak İstenilen mi ? ...
Yazımın konusu, Türkiye'de yeni yeni konuşulmaya başlanan, 1-2 yıldır anketleri yapılan bir konu. Çeşitli düzeylerde, farklı gruplarla yapıldığı zaman sonuçları da değişen bir değerlendirme.
En beğenilen şirketler veya en çok çalışmak istenilen şirketler...
Yurtdışında, en beğenilen, hayran olunan, saygı duyulan (most admired, most respected) adıyla yapılan çalışmayı biz de RecruitmenTurkey olarak bu yıl ikinci kez yaptık.
Tam da bu çalışmanın sonuçlarını hakkında yazmayı düşünürken Capital Dergisi'nin yaptığı benzer çalışma yayımlandı. Adecco işbirliğiyle yapılan çalışmada daha geniş bir kitlenin görüşü alınmış. Ayrıca sektör bazında ve belirlenen 18 kritere göre sıralama söz konusu. Katılımın daha yüksek olması nedeniyle Capital'in anketinin daha güvenilir olduğu bir gerçek...
Benzer görünse de her iki çalışmayı ayıran yönler var...
İlk olarak R.T.'nin hedef kitlesi yöneticiler değil, tüm düzeyde çalışanlar. Çalışanlar derken aynı zamanda çalışmak isteyip de iş bulamayanlar da var. Ayrıca henüz işe, sektöre dönemeyen finansçılar var. Bilimsel çalışma amacıyla yanıp tutuşan akademisyenler var.
Ayrıca bizim çalışmamızda sorulan tek bir soru var, "En Çok Çalışmak İstediğiniz Şirket". Bu soru esasında epey farklı şeyler algılatabiliyor. En beğenilenle, en çok çalışmak istenilen farklı olabilir mi peki ?
Evet farklı olabilir. Bir kendinizi düşünün, şirketleri "beğenme" güdüsüyle değerlendirirken kendi değerleriniz değil, piyasa değerleri ile değerlendirirsiniz. Aklınıza hemen ne bileyim borsadaki durumu, borç yapısı, sermaye sağlamlılığı, dışa açılması, ihracat oranı gibi veriler gelir.
Diyelim ki, tüm bu şirketlerden size iş teklifi geldi. Tamam, yukarıda saydığım veriler de önemli ama. Başka veriler de gelebilir aklınıza. Son krizde işten X şirketinden çıkarılan bir arkadaşınız, yükselme olanakları, beraber çalışacağınız takımın özellikleri ve de kurum kültürü belki. Belki de finansal açıdan harika bir teklifle gelen bir şirkete, toplumdaki algılanması nedeniyle hayır diyebilirsiniz.
Bu farklılıklardan dolayı her iki çalışmanın ortak noktaları olsa da kitle ve özellikler bu farklılığı sonuçlara da yansıyor kuşkusuz...
Örneklere geçersem; R.T. çalışmasında Tübitak, Merkez Bankası ve az oy alsa da diğer bankalar var. Akademisyenlerin ve hala iş arayan finansçıların gözdeleri. Maddi açıdan sağladığı avantajlarla, Unilever birinci sırada. Oysa diğer çalışmada 2 yıldır 11. sırada. Diğer çalışmaların ilk üçü, yerli şirketlere duyulan güvensizliği nedeniyle R.T. çalışmasında alt sıralarda. R.T. çalışmasında, yabancı ortaklıkları nedeniyle ikinci sırada Koç Holding var. Oysa diğer çalışmada Sabancı düşerek 6. olmuş. Her iki anket için en tutarlı şirket, Coca-Cola. Ayrıca ilaç şirketlerinde de en iyi şirket aynı, Pfizer.
Ortak noktaları olsa da, benzer sonuçları verse de her iki çalışmanın ana sorusu farklı. En beğendiğimiz şirket, en çok çalışmak istediğimiz şirket olmayabilir.
@rtemiz :)
No comments:
Post a Comment