Thursday, December 06, 2007

Torpil attım geliyooor !

Torpil attım geliyooor !

Son zamanlarda özellikle üniversite öğrencileri ile yaptığım paylaşımlarda sadece krizin yarattığı umutsuzlukla değil, tanıdık&torpil sisteminin yarattığı umutsuzlukla da uğraşmaya çalışıyorum.

Peki bu torpil nedir, nerede yetişir, nasıl üretilir, nasıl kullanılır :)

Torpil, kısaca özellikleriniz sayesinde değil, amca, hala, dayı gibi yüksek düzeylerde bulunan tanıdık,eş,dost, akraba gibi unsurların yardımıyla işe girme ya da iş yaptırmaya deniyor. Bu özelliklere sahip olan şanslı arkadaşa da torpilli deniyor halk arasında :)

Kamuda daha çok siyasi ideoloji (iktidar yanlısı olmak ya da görünmek), hemşehrilik, tarikat, mezhep gibi unsurlarla yetişen bu bitki, özel sektörde göreceli olarak az yetişse de bu alanda da kendini patron, yönetici akrabası olarak gösterebiliyor.

Nasıl mı üretiliyor ? Yukarıda saydığım yakınlıklardan en azından bir tanesinin bulunması zorunlu bu süreçte. Diyelim ki öğrencisiniz, yazın zorunlu stajınız var. Hemen babanıza, annenize söylüyorsunuz. Onlar hemen dayınızın oğlunun eniştesinin büyük bir kurumda yönetici olduğunu hatırlıyor ve ellerinde 1 kilo baklava ile bu yakın akrabaya sizi de yanlarına katarak görmeye gidiyorlar. "Elimizden büyüdün kerata, afferin koca şirketin başına geçmişsin, eee artık şu bizim oğlana-kıza bir staj ayarlarsın" diyorlar. Siz de belki son gün, o da imzalar için giderek başarılı bir stajyer oluyorsunuz.

Peki ya torpiliniz yoksa ? İşte bu durumda hayata küsmek yok. Çabalamadan, uğraşmadan "benim torpilim yok, ben ne staj bulabilirim ne iş" demeyin sakın.

Kendi torpilinizi üretmek için neler mi yapılabilir ?

* bir kere aktif olacaksınız, konu staj veya iş farketmez, etkinliklere katılacaksınız. Etkinlikler tabi ki öncelikle kişisel gelişim için gerekli. Fakat aynı zamanda tüm etkinlikler birer sosyal ortam olduğu için kendinizi tanıtma ve torpil olabilecek potansiyellerle tanışma olanağı yaratır.

* kurumların gereksinimleri doğrultusunda proje üreterek, çözüm önerileri getirerek staj veya iş olanağı yaratın. Örneğin, hedefteki kurumlardan birisinde CRM' e geçildiğini duydunuz. Hemen konuyla ilgili bir derste özel bir çalışma yaratarak, bu kuruma katma değer yaratacağınızı vurgulayarak ilgili yöneticiyle bir görüşme ayarlayın.

* Yarışmaları izleyin. Örneğin, torpil sistemini çökertme girişimleri bulunan Yaprak Özer, düzenledği Yönetim Stratejileri yarışmasında dereceye giren öğrencilere bireysel veya grup olarak bilgisayar, cep telefonu gibi hediyelerin yanı sıra asıl önemlisi Türkiye'nin saygın kuruluşlarında staj olanağı sağlıyor.

Duymadıysanız buyrun ; http://www.indeksiletisim.com/yarisma.asp

Olanak, şans biraz da zorlandıkça artar, unutmayın...Ama yine de bol şans :)

@rtemiz :)

No comments: